1. Hjem
  2. Presseomtale
  3. Bestilte gravemaskiner for millioner i Knuts navn

Bestilte gravemaskiner for millioner i Knuts navn

VG

Fire utleiefirmaer i Oslo har fått gravemaskinbestillinger i Oslo-mannen Knut Meiners navn. Men han har ikke bestilt dem.

Knut Meiner og de fire firmaene regner med at de er en del av et svindelforsøk som foreløpig bare har ført at to maskiner er levert - og hentet hjem igjen.

- Det er ubehagelig at noen utgir seg for å være meg. Jeg går bare og venter på flere overraskelser. Ufattelig hva svindlere gjør, sier Meiner.

Svindelforsøket bleoppdaget fredag. Under falskt navn og med et falskt nettsted bestilte ID-tyver to gravemaskiner til en verdi av 1,6 millioner kroner. Svindelen ble imidlertid oppdaget før leveringen skulle skje.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte svindelforsøket.

- Ante ugler i mosen

Knut Meiner var på ferie i Spania da svindlerne slo til og bestilte gravemaskinene fra Ramirent i Oslo. ID-tyvene hadde opprettet en nettside som kunne se ut til å være eid av Meiner og kommuniserte med utleier via mail.

OFFER FOR ID-TYVERI: Oslo-mannen Knut Meiners navn har blitt brukt til å bestille gravemaskiner fra fire utleiefirmarer i Oslo. Han mener svindlerne også har opprettet telefonnumre i hans navn. Foto: Roger Neumann / VG
Maskinene skulle leveres mandag, men allerede fredag ante Ramirent ugler i mosen og kontaktet 57-åringen i Marbella. Han hadde slett ikke bestilt noen maskiner.

Kjente igjen navn

Mandag morgen oppdaget Kjell Sæter i Ekspert Maskinutleie at også hans firma var forsøkt svindlet. Sæter hadde lest om Ramirent i VG og kjente igjen navnet til Knut Meiner.

- Jeg ble ringt opp av en voksen nordmann som bestilte to gravemaskiner som han skulle ha i to uker. Vi leverte dem fredag på parkeringsplassen ved Greibanen på Apalløkka i Oslo. Kontrakten var skrevet under i Knut Meiners navn, scannet og sendt på mail til oss, sier Sæter.

Han har GPS på maskinene sine og så mandag morgen at de fortsatt stod der de ble levert før helgen. Dermed ble gravemaskinene trygt hentet hjem mandag formiddag.

Ringte selv politiet

Knut Meiner ringte selv til Oslo-politiet fredag ettermiddag.

- Jeg ringte og kranglet meg til å bli satt over til operasjonssentralen. Hadde politiet vært på plass på leveringstidspunktet, kunne de tatt svindlerne. Jeg synes det er for dårlig at de ikke har kapasitet til slike saker. I min samtale med politiet, fikk jeg vite at dette kunne være en sak med forbindelse til en annen sak som er under etterforskning.

Meiner reagerer også på at svindlerne har opprettet telefonnumre hos Netcom som han mener er opprettet i uskyldige menneskers navn.

- Så vidt jeg vet, er det krav om ID-opplysninger når man oppretter et nytt nummer. Prosedyrene kan ikke ha blitt fulgt, sier Meiner.

Han snakket mandag med firmaet Ramirent som først oppdaget svindelforsøket. De kunne fortelle at de var blitt kontaktet av tre andre firmaer som også var utsatt for samme svindelforsøk.

Oslo-politiet har foreløpig ingen kommentarer til saken.

- Det er prematurt å gå ut så tidlig i saken. Jeg har aldri hørt om at man forsøker leie gravemaskiner med falsk ID før, men det er ikke uvanlig anleggsmaskiner blir stjålet, sier Marius Erlandsen, politiførstebetjent som Knut Meiner har vært i kontakt med.

Vi bruker cookies. For mer informasjon trykk her.